Home Michiel Hagdorn Mijn profiel

Mijn profiel

  

Ik beschouw literaire werken altijd in hun historische en culturele context, puttend uit de Germanistik die een schat aan ideeën oplevert over alle denkbare aspecten: van historische en biografische achtergronden tot mythische, filosofische en literair-technische thema's. Aldus bied ik mijn toehoorders zowel algemeen inleidende kennis en cultuurhistorisch inzicht als literaire en intellectuele verdieping.

De literaire rijkdom in het Duitse taalgebied is overweldigend. Men hoeft maar te denken aan ‘Klassiker’ die nog altijd hun kracht doen gelden, zoals Goethes Faust, Thomas Manns Der Zauberberg, Kafka's Der Prozess, Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner, Die Blechtrommel van Günter Grass – om er maar enkele te noemen. Niet voor niets is de cultuur van de "Dichter und Denker" eeuwenlang toonaangevend geweest in Europa, vanaf het midden van de 18e eeuw tot het abrupte einde met de nazi-dictatuur en de Tweede Wereldoorlog. De laatste twintig jaar, na de 'Wende' in 1989-1990, is er een hernieuwde waardering aan het ontstaan voor de culturele erfenis van Duitsland, zoals Nederlandse vertalingen en uitvoeringen van Goethes Faust, Georg Büchners Woyzeck en Die Dreigroschenoper van Bertolt Brecht en Kurt Weill laten zien. Ook worden moderne Duitse romans (zoals Bernhard Schlinks Der Vorleser) door een internationaal publiek gelezen. En de Duitse romantische poëzie blijft geliefd, al was het maar in de onsterfelijke liedkunst van Schubert, Schumann, Brahms en Wolf.

Bureau QUINTEXT

Bureau Quintext is het zakelijke kader van mijn werkzaamheden. Het staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. U ziet het Quintext-logo steeds verschijnen op mijn uitgaven en correspondentie.

Werkzaamheden

Op vele plaatsen en voor uiteenlopende gezelschappen heb ik mijn lange en korte cursussen, lezingen en cultuurhistorische reizen verzorgd; deels in eigen beheer, deels in samenwerking met of in opdracht van instellingen.

1) In eigen beheer: HAGDORN-seminars en HAGDORN-reizen

HAGDORN-seminars – sfeervolle locaties, o.a. Museum Valkhof Nijmegen- Schloss Gnadenthal Kleve (Duitsland) - Felix Meritis Amsterdam - Openbare Bibliotheek Groningen - Amsterdam - De Refter Ubbergen (bij Nijmegen) - Amsterdams Marionetten Theater Amsterdam - Borg Nienoord Leek

HAGDORN-reizen – cultuur-historische bestemmingen in Duitsland, o.a. Lübeck (UNESCO Werelderfgoed, o.a. Buddenbrook-Haus, St. Annenmuseum) - München (o.a. Haus Thomas Mann, Residenz, Pinakotheke) - Bad Hersfeld (Bad Hersfelder Festspiele, uitvoering Faust I en II) - Frankfurt am Main (o.a. Geburtshaus Goethe, Jüdisches Museum, Städel Museum) - Wetzlar (o.a. Lotte –Haus, Jerusalem-Haus) - Weimar (o.a. Goethe-Haus, Schiller-Haus, Anna Amalia Bibliothek) - Eisenach (Wartburg, Bach-Museum, Luther-Haus)

2) In samenwerking met / in opdracht van instellingen:

HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) - Goethe Institut Amsterdam - Studium Generale Groningen - Reisbureau Labrys Nijmegen - Koninklijke Industrieele Groote Club Amsterdam - Academisch Genootschap Eindhoven - Theater Branoul Den Haag - Groninger Museum Groningen - Wagner Genootschap Amsterdam - Home Academy - Open Universiteit Utrecht

 

Over mijzelf

       Ik ben op 16 februari 1959 geboren in Breda, als zoon van een leraar Klassieke Talen en kleinzoon van een bakker in Zevenaar en een leraar Duits in Dongen. Na mijn eindexamen Gymnasium alfa ging ik studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ik afstudeerde in de Literatuurwetenschap.

Na mijn studie werkte ik eerst als journalist en literair recensent voor diverse dagbladen en tijdschriften, o.a. Nijmeegs universiteitsblad KUNieuws, Dagblad De Limburger en de Nijmeegse Courant. Daarna was ik werkzaam als bedrijfsjournalist voor Koninklijke PTT Nederland NV, als docent-trainer Nederlandse taalvaardigheid voor professionals, en als docent Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs en als docent Duits en NT2 aan Stenden Hogeschool Leeuwarden. Deze werkzaamheden heb ik altijd gecombineerd met het werk voor mijn bureau Quintext: het geven van cursussen en lezingen, het schrijven en redigeren van teksten en het organiseren van seminars en culturele reizen naar Duitsland.

De vrouw van mijn leven is Simone Toebosch; wij hebben drie kinderen, die elk op hun eigen manier heel bijzonder zijn: Quint, Eva en Job. In mijn vrije tijd speel ik klassiek gitaar, fiets en wandel ik en bezoek ik graag musea en concerten.

Michiel Hagdorn